dimecres, 14 d’octubre del 2015

Lluís Companys i Jover.

El 15 d'octubre de 2015 farà 75 anys que va morir Lluís Companys, president de la Generalitat.



Lluís Companys

123è: 1933-1940

Qui va ser Lluís Companys?

Lluís Companys i Jover va néixer al Tarrós, un poble de l'Urgell, molt a prop de Balaguer. Va estudiar dret a Barcelona .
Va ser escollit primer president del Parlament de Catalunya l'any 1932 i en morir Francesc Macià l'any 1933 fou elegit President de la Generalitat. Hagué de governar en una època de grans commocions socials i polítiques, sobretot en el període de la guerra civil espanyola de 1936-1939. Refugiat a França, després de la victòria del general Franco fou detingut a la Baule per la policia militar alemanya, lliurat al Govern de Madrid i condemnat a mort per un tribunal militar. Morí afusellat al Castell de Montjuïc de Barcelona el dia 15 d'octubre de 1940.

 Se'l va condemnar a mort per haver estat president de la Generalitat. Tenia 58 anys. L'últim que va cridar va ser "Per Catalunya!"




Aquests llibres ens ajuden a conéixer la nostra història.

http://www.president.cat/pres_gov/president/ca/presidencia/galeria-presidents/companys.html


dijous, 8 d’octubre del 2015

Exposició de contes.




A partir d'avui mateix exposem  a  BiblioGaspar  una col·lecció de quaranta contes troquelats . Són contes clàssics, alguns prou coneguts i d'altres no tant i en castellà.
 En cada conte s'explica una bonica història amb il·lustracions grans i acolorides . Tots els llibres venen acompanyats d'un complement  decoratiu a la portada.
No us els perdeu. Veniu a la la biblioteca !!
És tracta d'una col·lecció privada que se'ns ha cedit per unes setmanes en servei de préstec. Agraïm molt l'atenció i el servei que ens fan.
Hem de tractar aquests contes amb cura i molta delicadesa.
Esperem que us agradin.
Cliqueu damunt la imatge:






diumenge, 4 d’octubre del 2015

Pinocho

Pinotxo


El 1881 Carlo Collodi crea en Pinotxo Le aventure di Pinocchio. Originàriament, les aventures d'en Pinotxo apareixien cada setmana, a l'estil d'un fulletó, en un diari infantil anomenat Giornale dei Bambini, dirigit per Ferdinando Martini. Pinotxo era el protagonista del fulletó Historia d'un Burattino, (Història d'una joguina). Els fulletons en els diaris eren una forma molt popular a l'època de publicar històries per capítols i axí despertar l'interès del públic. La primera entrega va ser publicada el 7 de juliol de 1881. Les aventures del ninot de fusta Pinotxo van tenir un èxit fulminat i tal va ser la seva popularitat, que el 1883 va ser publicat per l'editorial Felipe Piaggi un volum que recollia totes les històries publicades al Giornale dei Bambini. El llibre va fer furor i Collodi publicà ja un segon llibre sobre Pinotxo anomenat Pinotxo al país de les joguines.
Collodi gaudí poc del seu èxit literari, ja que morí a Florència l'any 1890. Les seves cartes i documents personals van ser cedits per la seva família a la Biblioteca Nacional, a Florència.

Pinotxo ha estat traduït a més de 260 idiomes i dialectes, editat unes 187 vegades, se n'han fet pel·lícules, sèries de televisió, sèries de dibuixos animats i representacions teatrals. És la tercera obra més traduïda, només per darrere de la Bíblia i d'El progrés del pelegrí.

S'explica l'anècdota que quan es va publicar el primer volum el 1883, Felipe Piaggi, l'editor, va rebre un munt de cartes d'admiradors enfervorits d'en Pinotxo que exigien que el ninot no morís. I és que originàriament, Pinotxo moria pel seu mal cap. Piaggi va arribar a rebre tantes amenaces contra la seva persona que demanà a Collodi que canviés el final d'en Pinotxo i escrigués un altre volum, com així va fer l'escriptor.

Pinotxo ha rebut diverses adaptacions al cinema, sent la més famosa la pel·lícula d'animació realitzada per The Walt Disney Company en 1940.


https://ca.wikipedia.org/wiki/Pinotxo

Per saber-ne més clica damunt la imatge:

Pinocho (Carlo Chiostri)

En nas d'en Pinotxo:


dijous, 1 d’octubre del 2015

Castellers

Aquesta setmana no us perdeu l'actuació de les tres colles castelleres el dissabte 3 d'octubre, a les 6 de la tarda a la Plaça Mercadal.





Què en sabem dels castells? Us recomanem aquests llibres de BiblioGaspar:



Castells i castellers.

Sig: 39 BAL

Els castells, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, són el tema d’aquest atractiu conte, que ens acostarà a l’arrelat món d’aquesta tradició catalana. Mitjançant un personatge que fa d’enxaneta, la Clara, anirem descobrint quines particularitats envolten aquesta activitat: la roba que cal portar, què implica formar part d’una colla, com es carrega i es descarrega un castell i quines parts en té, quina música acompanya tot el procés, quin nom reben els diferents tipus de castells que hi ha… Tot un món per descobrir!





Els castellers-Sabaté Rodié, Teresa-9788484125907

Els castellers.

Sig: 398 SAB


Els castellers són una tradició catalana. Aprendrem els diferents noms que tenen els qui componen les torres humanes desde agulles, contraforts, segons, terços, quarts, l'aixecador i l'enxaneta. Les seves actuacions normalment van acompanyades d'una gran festa.