dimarts, 26 de febrer del 2013

Apadrinament lector

Com ja sabeu aquest curs els nens i nenes de sisè i segon han iniciat una experiència nova, l'apadrinament lector. Aquest projecte comporta que cada alumne de sisè ha adquirit el compromís d'ajudar en l'aprenentatge de la lectura a un alumne de segon. Cada parella padrí, fillol, ha assumit un pacte pel que es compromet a treballar i a que els nens i nenes de segon llegeixin cada vegada més bé i els de sisè es responsabilitzin del progrés del seu fillol.
Us recomanem que llegiu ara els textos que els mateixos protagonistes han escrit per valorar la seva experiència, ens expliquen el que ha significat per a ells i com a poc a poc s'aprecien els bons resultats en els nens de segon. En aquest enllaç podeu anar al llibre digital del cicle superior.



dissabte, 23 de febrer del 2013

Dia internacional de la llengua materna.

El 21 de febrer se celebra el dia internacional de la llengua materna. La llengua materna és la primera llengua o idioma que una persona aprèn.
Se celebra anualment des del 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. La data representa el dia de 1952 quan estudiants que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el Bangla, com a una de les dues llengües nacionals del que era Pakistan en aquell moment, van morir per trets de la policia de Dhaka, capital actual de Bangladesh.
Escolteu amb atenció aquest video perquè avui  nens i nenes de l'escola us volen saludar en cadascuna de les seves respectives llengües maternes.

divendres, 22 de febrer del 2013

Recomanem llibres

Els nens i nenes de 5è i 6è ens volen explicar quelcom dels millors llibres que han llegit. Ens fan recomanacions i animen a que us endinseu en el que per a ells ha estat un bon llibre.


Casiana MOV00171 from Teresa on Vimeo.

MOV00176 from Teresa on Vimeo.

Bianca MOV00173 from Teresa on Vimeo.

dimecres, 20 de febrer del 2013

Maria-Mercè Marçal

Avui us recomanem dos llibres més de Maria-Mercè Marçal, una escriptora i poetessa que va néixer a Ivars d'Urgell el 1952 i va morir a Barcelona el 1998. Va ser professora de llengua catalana i una activista social i política. Va destacar com a poetessa, traductora, assagista i narradora. Algunes obres seves van guanyar premis importants i s'han traduït a l'alemany, anglès, castellà, portuguès, japonès, entre altres llengües.
El primer llibre que us proposem és una tria de poemes d'alguns dels seus llibres.
El segon és sobre el poema "Cançó de saltar a corda". El poema és il·lustrat i escrit en lletra de pal i lletra lligada.

La Màgia de les paraules










Títol: La màgia de les paraules.
Autora: Maria-Mercè Marçal
Localització. P I2 Mar

Cançó de saltar a corda; poema de Maria-Mercè Marçal;                                                                     il·lustracions de Judit Mora
Títol: Cançó de saltar corda.
Autora: Maria-Mercè Marçal
Il·lustradora: Judit Morales
Localització. P I1 MAR


                              CANÇÓ DE SALTAR CORDA





diumenge, 17 de febrer del 2013

Uf, quin dissabte rateta Arbequina!













Títol: Uf, quin dissabte, rateta Arbequina!
Autora Maria-Mercè Marçal
Il·lustradora: Magda Marçal
Localització I1 Mar.

Aquest és el darrer llibre que ha arribat a la biblioteca i que avui us recomanem a tots els nens i nenes a partir de 6 anys. Magda Marçal, que n'ha fet les il·lustracions,  l'ha dedicat a tots els lectors del Gaspar de Portolà.
Segur que tots coneixeu el conte de La rateta que escombrava l'escaleta, oi? Doncs pot ser us agradarà conèixer la història sobre la rateta Arbequina que és una cosina seva.
Podeu contemplar els dibuixos i llegir-ne la primera pàgina, el trobareu tot sencer a la biblioteca.








dilluns, 11 de febrer del 2013

Competències bàsiques de l'àmbit lingüístic.

El Departament d'Ensenyament ha publicat un document d'orientació per al desplegament de les competències bàsiques de l'àrea lingüística a l'etapa d'educació primària.
Les competències es treballen en cinc dimensions: comprensió lectora, expressió escrita, comunicació oral, literària i plurilingüe i intercultural.
Cada competència s'ha graduat en tres nivells: satisfactori, notable i excel·lent, i cadascun d'aquests nivells es desenvolupa amb una proposta d'indicadors i una activitat d'avaluació, a més s'han definit els continguts claus que permeten desenvolupar les competències.
És un document amb una intencionalitat pràctica que pot ser de gran ajuda als mestres per organitzar el currículum  i per implementar criteris i aplicacions metodològiques.



La rateta que escombrava l'escaleta

Cada setmana els nens i nens de quart expliquen contes tradicionals als nens i nesnes de P5. Avui hem pogut escoltar La rateta que escombrava l'escaleta.

dissabte, 9 de febrer del 2013

Haruki Murakami

Podeu llegir un conte del darrer llibre de Haruki Murakami.



Títol: Després del terratrèmol
Autor: Haruki Murakami

divendres, 1 de febrer del 2013

Aventures sense sortir de casa
Títol: Aventures sense sortir de casa
Autora. Núria Albertí
Localització P ALB

Aques és un llibre de poemes que es llegeix amb molta facilitat. Llegint aquests poemes descubrireu que per passar-ho bé no cal anar gaire lluny. Qui diu que per sortir a jugar s'ha d'esperar el mes de juny? A casa, cal només una mica d'imaginació. Poesia a partir de 8 anys.
Aquests són el llibres que han arribat darrerament a la biblioteca.

 És fosc!
Títol : És fosc
Autora: Maria Àngels Juanmiquel
Localització: I1 JUA

La tortuga poruga i la seva amiga eruga
Títol: La tortuga poruga i la seva amiga eruga.
Autor: Carles Sala i Vila
Localització. I1 SAL

Marea de lletres que maregen
Títol : Marea de lletres que maregen
Autora: Cioa Valls
Localització. I1 VAL
En Jaumet busca escola
Títol: En Jaumet busca escola
Autor: Carles Sala i Vila.
Localització. I1 SAL



Títol: La cançó del bosc cremat
Autora: Maria Àngels Juanmiquel
Localització. I2 JUA

el foc de la nit-toni villalobos-9788448906726
 Títol: El foc de la nit.
Autor: Toni Villalobos
 Localització. I2 VIL
Joan Bou i Esquella
Títol: Joan Bou i l'Esquetlla
Autora: Maria Àngels Juanmiquel
Localització. I3 JUA

Obre bé els ulls, Marina...!
Títol: Obre bé els ulls Marina
Autora: Maria Àngels Juanmiquel
Localització. I3 JUA

Un Papa a mida
Títol: Un papa a mida
Autor: Davide Calí
Localització: I1 CAL